HR logo HR digitální vydání

Jupiter

Na začátku roku je Jupiter pozorovatelný téměř po celou noc kromě rána. Kulminuje po 21. hodině 60° nad jižním obzorem. Pohybuje se zpětně souhvězdím Býka. Dne 30. 1. v 17 h SEČ je stacionární a začíná se pohybovat přímo. V polovině března se nachází v blízkosti Aldebaranu a Plejád. Od dubna už je viditelný jen na večerní obloze. Období dobré viditelnosti na večerní obloze končí v květnu. Na konci měsíce zapadá Jupiter současně s koncem občanského soumraku. V červáncích nízko nad severozápadním obzorem by v tomto období za příznivých podmínek mohla být pozorovatelná trojice planet v těsném uskupení – Merkur, Venuše a Jupiter.

Konjunkce se Sluncem nastává 19. 6. v 17 h SEČ. Dne 21. 6. ve 20 h SEČ, je planeta nejdále od Země (6,137 AU). Na konci června přejde Jupiter do souhvězdí Blíženců a setrvá v něm až do konce roku.

Na ranní obloze se Jupiter začíná znovu objevovat koncem července ve společnosti Marsu a Merkuru. Dne 22. 7. v 9 h SEČ dochází k těsné konjunkci s Marsem, Jupiter se nachází 0,8° jižně. Obě planety jsou na počátku nautického soumraku 2,5° nad severovýchodním obzorem a poté jsou pozorovatelné v červáncích. Během srpna se viditelnost Jupitera rychle zlepšuje, od 3. do 5. 8. se účastní seskupení Měsíce, Jupiteru, Marsu a Merkuru na ranní obloze. Na přelomu srpna a září se seskupení opakuje, tentokrát bez Merkuru. V září je Jupiter viditelný ve druhé polovině noci, v listopadu většinu noci kromě večera. Dne 7. 11. v 8 h SEČ je v zastávce a začíná se pohybovat zpětně. V prosinci je Jupiter pozorovatelný po celou noc a dosahuje jasnosti -2,7 mag. Opozice se Sluncem však nastane až počátkem ledna 2014.