HR logo HR digitální vydání

Saturn

Saturn se pohybuje na hranici souhvězdí Panny a Vah. Prstence pozorujeme od roku 2009 ze severní strany, tedy pozorovatelé na severní polokouli je v nepřevracejícím dalekohledu vidí „shora“. V letošním roce už jsou nápadně otevřené a dále se otevírají. Nejvýrazněji na začátku a konci roku, kdy planeta klesá k nejnižší deklinaci.

Na začátku roku je Saturn pozorovatelný ráno, na konci astronomické noci svítí 23° nad jihojihovýchodním obzorem a jeho viditelnost se dále zlepšuje. V dubnu a květnu je pozorovatelný po celou noc. Počátkem roku se pohybuje přímo, 19. 2. ve 12 h SEČ je v zastávce a začíná se pohybovat zpětně. Opozice se Sluncem nastává 28. 4. v 9 h SEČ, o hodinu později je Saturn nejblíže Zemi (8,816 AU). Jasnost planety dosahuje +0,1 mag. V létě se Saturn přesouvá na večerní oblohu. V další zastávce je 9. 7. v 5 h SEČ a poté se opět pohybuje přímo.

V září se v blízkosti Saturnu pohybuje Venuše. Konjunkce planet v délce nastává 18. 9. ve 22 h SEČ. Období viditelnosti Saturnu však právě tehdy končí, planeta zapadá na konci nautického soumraku. Konjunkce se Sluncem nastává 6. 11. ve 13 h SEČ, o dvě hodiny dříve se Saturn ocitá v největší vzdálenosti od Země (10,858 AU).

Na ranní obloze se Saturn znovu objevuje na konci listopadu. Dne 26. 11. se dostává do těsné konjunkce s Merkurem (Saturn bude 0,3° severně). Obě planety budou za příznivých podmínek pozorovatelné v červáncích nízko nad jihovýchodním obzorem. Koncem roku je Saturn ráno na konci astronomické noci 16° nad jihojihovýchodním obzorem, na počátku astronomického soumraku už 22° nad jižním obzorem.