HR logo HR digitální vydání

Mars

Počátkem roku je Mars pozorovatelný večer nízko nad jihozápadním obzorem. Na konci občanského soumraku je necelých 9° nad obzorem. Od února do poloviny července je nepozorovatelný. Konjunkce se Sluncem nastává 18. 4. v 1 h SEČ v souhvězdí Ryb. Maximální vzdálenosti od Země (2,467 AU) dosáhne 4. 6. ve 24 h SEČ.

Na konci července a v srpnu se nachází v souhvězdí Blíženců společně s Jupiterem, kde spolu s Castorem a Polluxem budou obě planety vytvářet skupinu čtyř jasných těles. Počátkem srpna Mars vychází na začátku astronomického soumraku, okolo 2. hodiny, v dalších měsících se jeho viditelnost zlepšuje, ale stále je pozorovatelný pouze na ranní obloze či ve druhé polovině noci. Opozice v letošním roce nenastává, po celý rok se Mars pohybuje přímo. V období, kdy je pozorovatelný, postupně projde souhvězdími Blíženců, Raka a Lva do Panny.

Koncem roku kulminuje na počátku astronomického soumraku ve výšce 37° nad jižním obzorem. Zdánlivý průměr jeho kotoučku je v tu dobu necelých 7", jasnost se pohybuje okolo +0,9 mag.

22. 7. v 9 h SEČ nastává těsná konjunkce s Jupiterem (Mars 0,8° severně). V následujících dnech můžeme za příznivých podmínek pozorovat seskupení Jupiteru, Marsu a Merkuru v ranních červáncích nízko nad východním obzorem. Dne 15. 10. ve 13 h SEČ nastává těsná konjunkce Marsu s Regulem (Mars 0,95° severně).