HR logo HR digitální vydání

Neptun

Planeta je pozorovatelná jen pomocí dalekohledu. K jejímu vyhledání postačí triedr či malý astronomický dalekohled, kotouček planety však lze spolehlivě rozlišit až při zvětšení 200x či 300x. Po celý rok se zdržuje v souhvězdí Vodnáře. Počátkem roku je Neptun pozorovatelný na večerní obloze. Na konci astronomického soumraku je 18,5° nad jihozápadním obzorem. Během ledna se elongace Neptunu zmenšuje a viditelnost zhoršuje, od února je nepozorovatelný. Konjunkce se Sluncem nastane 21. 2. v 8 h SEČ. Týž den ve 24 h SEČ (krátce před půlnocí) bude Neptun nejdále od Země (30,978 AU).

Znovu se planeta objevuje až na konci května na ranní obloze. Vychází až během nautického soumraku. Kvůli absenci astronomické noci se v následujících měsících její viditelnost zlepšuje jen pomalu. Období nejlepší viditelnosti trvá od poloviny července do poloviny září, kdy je planeta pozorovatelná po celou noc nebo většinu noci. Dne 7. 6. je v 19 h SEČ Neptun stacionární a poté se pohybuje zpětně až do 13. 11., kdy je ve 23 h SEČ opět v zastávce a začíná se pohybovat přímo. Opozice se Sluncem nastává 27. 8. ve 3 h SEČ. O den dříve, 26. 8. v 11 h SEČ, bude vzdálenost mezi Zemí a Neptunem nejmenší (28,973 AU). Jasnost v tomto období dosahuje +7,8 mag.

Na podzim se planeta nachází na večerní obloze. Na konci astronomického soumraku je počátkem října 16° nad jihovýchodním obzorem, v listopadu a prosinci se na začátku astronomické noci nachází 27° resp. 28° nad jižním obzorem.