HR logo HR digitální vydání

Neptun

Planeta není pozorovatelná prostým okem, avšak k jejímu vyhledání postačí triedr či malý astronomický dalekohled. Kotouček planety lze spolehlivě rozlišit až při zvětšení 200x či 300x. Po celý rok se zdržuje v souhvězdí Vodnáře v blízkosti hvězdy σ Aqr. Na začátku ledna je Neptun pozorovatelný na večerní obloze. Na konci nautického soumraku je 24° nad jihozápadním obzorem, do konce astronomického soumraku jeho výška klesá na 20°. V průběhu ledna se elongace Neptunu zmenšuje a viditelnost rychle zhoršuje. V únoru už je zcela nepozorovatelný. Konjunkce se Sluncem nastává 23. 2. v 19 h SEČ a 24. 2. ve 12 h SEČ je Neptun nejdále od Země (30,967 AU).

Znovu se planeta objevuje až ve druhé polovině května na ranní obloze. Koncem května je na počátku nautického soumraku 12° nad jihovýchodním obzorem. V červnu se kvůli absenci astronomické noci viditelnost Neptunu zlepšuje jen pomalu. Období nejlepší viditelnosti trvá od druhé poloviny července do konce září, kdy je planeta pozorovatelná po celou noc nebo většinu noci. Dne 10. 6. je v 7 h SEČ Neptun stacionární a poté se pohybuje zpětně až do 16. 11., kdy je ve 12 h SEČ opět v zastávce a začíná se pohybovat přímo. Opozice se Sluncem nastává 29. 8. v 16 h SEČ. O den dříve, 28. 8. ve 23 h SEČ, bude vzdálenost mezi Zemí a Neptunem nejmenší (28,962 AU). Jasnost v období opozice dosahuje +7,8 mag.

Na podzim se planeta postupně přesouvá na večerní oblohu. V listopadu se na začátku astronomické noci nachází 28° nad jižním obzorem a zapadá krátce po půlnoci, v prosinci zapadá už okolo 22. hodiny.