HR logo HR digitální vydání

Uran

Planeta je na hranici viditelnosti pouhým okem, snadno ji vyhledáme pomocí triedru nebo malého dalekohledu v souhvězdí Ryb, kde se zdržuje po celý rok jižně od dvojice hvězd δ Psc a ε Psc. Počátkem roku se Uran nachází na večerní obloze, v lednu je na konci nautického soumraku 42° nad jižním obzorem. V únoru je pozorovatelný večer nad jihozápadním obzorem a v březnu už je nepozorovatelný. Konjunkce se Sluncem nastává 2. 4. v 8 h SEČ, o den později, 3. 4. ve 2 h SEČ, je Uran v největší vzdálenosti od Země (21,027 AU).

Další období viditelnosti planety začíná v červnu, kdy ráno vychází s počátkem nautického soumraku nad východní obzor. V polovině července je na počátku nautického soumraku už 23° nad východním obzorem, v srpnu už je na obloze většinu noci kromě večera. Po celou noc je planeta viditelná v období okolo opozice se Sluncem, která nastává 7. 10. ve 22 h SEČ. Tehdy dosahuje +5,7 mag. Nejblíže Zemi se nachází 7. 10. v 5 h SEČ (19,014 AU). Stacionární je Uran 22. 7. v 10 h SEČ. Poté se pohybuje zpětně až do 22. 12., kdy je v 7 h SEČ opět v zastávce a začíná se pohybovat přímo.

Po opozici je Uran pozorovatelný až do konce roku. V listopadu po většinu noci kromě rána, v prosinci v první polovině noci. Na konci roku kulminuje na konci astronomického soumraku nad jihem ve výšce 44°, zapadá půl hodiny po půlnoci.

Ve druhé polovině roku jsou nad naším obzorem pozorovatelné tři těsné konjunkce Měsíce s Uranem. První nastává 11. 9. ve 3 h SEČ, druhá (nejtěsnější, Měsíc 0,37° severně od Uranu) 4. 11. v 18 h SEČ a třetí 2. 12. ve 2 h SEČ.