HR logo HR digitální vydání

Mars

Letošní rok je pro pozorovatele Marsu příznivý, protože se planeta dostává do opozice se Sluncem. Na začátku ledna Mars vychází krátce po půlnoci a je pozorovatelný ve druhé polovině noci, v březnu už kromě večera po celou noc. Provádí kličku v souhvězdí Panny. Stacionární je 1. 3. ve 22 h SEČ a poté se pohybuje zpětně. Opozice nastává 8. 4. ve 22 h SEČ, v nejmenší vzdálenosti od Země (0,618 AU) se Mars ocitne 14. 4. ve 14 h SEČ. Planeta v době opozice kulminuje okolo půlnoci ve výšce 33,5° nad obzorem, její jasnost dosáhne -1,5 mag a zdánlivý průměr kotoučku přesáhne 15".

V měsících následujících po opozici je viditelnost Marsu i přes zkracování noci a absenci astronomického soumraku nadále příznivá. Dne 21. 5. v 10 h SEČ je planeta opět stacionární a začíná se pohybovat přímo. V květnu je na obloze po celou noc kromě jitra, v červnu v první polovině noci. V červenci ji najdeme večer na konci nautického soumraku 16° nad jihozápadním obzorem. Jasnost planety však postupně klesá. Na začátku července se magnituda dostane do kladných hodnot a zdánlivý průměr kotoučku klesne pod 10". Dne 14. 7. nastane nejtěsnější ze tří letošních konjunkcí Marsu se Spikou (α Vir). K samotné konjunkci v délce, při níž bude Mars 1,3° severně od Spiky, ovšem dojde ve 4 h SEČ už pod naším obzorem.

Během srpna se Mars přesouvá z Panny do Vah, kde dojde k jeho setkání se Saturnem. Konjunkce nastává 25. 8. ve 21 h SEČ nad naším jihozápadním obzorem, Mars se nachází 3,4° jižně od Saturnu. Pravidelně se bude ve společnosti Marsu a Saturnu objevovat Měsíc.

Na večerní obloze na jihozápadě se bude Mars zdržovat až do konce roku. Postupně projde ještě souhvězdími Štíra, Hadonoše a Střelce. V prosinci jej zastihneme v souhvězdí Kozoroha. Na konci roku se na začátku astronomické noci nachází 11,5° nad jihozápadním obzorem, zapadá v 19:40 SEČ. Zdánlivý průměr jeho kotoučku v tu dobu činí necelých 5", jasnost se pohybuje okolo +1,1 mag.