HR logo HR digitální vydání

Saturn

Saturn se po celý rok zdržuje v souhvězdí Panny. Prstence pozorujeme od roku 2009 ze severní strany, tedy pozorovatelé na severní polokouli je v nepřevracejícím dalekohledu vidí „shora“. V letošním roce už jsou nápadně otevřené a dále se otevírají. Na konci roku zdánlivý rozměr malé osy prstenců překročí průměr kotoučku planety.

Na začátku roku je Saturn pozorovatelný ráno, na konci astronomické noci jej najdeme 16,5° nad jihovýchodním obzorem a jeho viditelnost se dále zlepšuje. Na začátku března je pozorovatelný ve druhé polovině noci, v květnu po celou noc. V lednu a únoru se planeta pohybuje přímo, 3. 3. v 5 h SEČ je zastávce a začíná se pohybovat zpětně. Opozice se Sluncem nastává 10. 5. v 19 h SEČ, o dvě hodiny později je Saturn nejblíže Zemi (8,900 AU). Jasnost planety dosahuje +0,1 mag. Velká poloosa Saturnova prstence bude mít v době opozice zdánlivý rozměr 21,2", malá poloosa 7,8". V létě se Saturn přesouvá na večerní oblohu. V další zastávce je 21. 7. v 16 h SEČ a poté se opět pohybuje přímo.

Po celou dobu viditelnosti se nedaleko od Saturnu pohybuje Mars; 25. 8. ve 21 h SEČ dojde ke vzájemné konjunkci obou planet, která bude pozorovatelná nad jihozápadním obzorem. Saturn najdeme 3,4° severně od Marsu. Pravidelně se bude ve společnosti Saturnu a Marsu objevovat Měsíc.

Období viditelnosti Saturnu končí v říjnu, kdy planeta zapadá na konci nautického soumraku. Konjunkce se Sluncem nastává 18. 11. v 10 h SEČ, o dvě hodiny dříve se Saturn ocitá v největší vzdálenosti od Země (10,934 AU).

V prosinci se Saturn znovu objevuje na ranní obloze. Koncem roku je ráno na konci astronomické noci 9° a na počátku nautického soumraku už 13° nad jihovýchodním obzorem.