HR logo HR digitální vydání

Jupiter

Jupiter

Na začátku roku je Jupiter nepozorovatelný. Nachází se v souhvězdí Střelce a pohybuje se přímo. Na ranní obloze se začne objevovat ve druhé polovině února nízko nad JV obzorem společně s Marsem a později také Saturnem. V následujícím období bude trojice planet tvořit na obloze velmi kompaktní seskupení. Dne 20. 3. ve 13 h nastává konjunkce Jupiteru a Marsu (Jupiter 0,71° severně).

Během jara se viditelnost Jupiteru postupně zlepšuje. Na konci března se počátkem občanského soumraku nachází ve výšce 14° nad JV obzorem, koncem dubna už je na začátku občanského soumraku 17° nad JJV obzorem.

Dne 14. 5. v 19 h je Jupiter stacionární a poté se pohybuje zpětně až do 13. 9., kdy se v 1 h opět ocitne v zastávce. Stále se nachází v souhvězdí Střelce. Období nejlepší viditelnosti Jupiteru trvá od začátku června do konce srpna. Do opozice se Sluncem se planeta dostává 14. 7. v 9 h. Dne 15. 7. v 11 h se nachází v nejmenší vzdálenosti od Země (4,139 au). V té době dosahuje Jupiter maximální jasnosti, a to -2,8 mag. Vrcholí okolo půlnoci ve výšce 18°.

V září je Jupiter pozorovatelný v první polovině noci, na podzim pak večer nad JZ obzorem a postupně klesá. Společně s Jupiterem se na stejném místě oblohy nachází také Saturn. Obě planety se vzájemně blíží k sobě. Na konci astronomického podzimu se Jupiter přesouvá do souhvězdí Kozoroha, v němž 21. 12. v 19 h dojde k velmi těsné konjunkci (0,1°) Jupiteru a Saturnu. Konjunkci v délce nastává 5° pod naším obzorem, ale od nás budou planety pozorovatelné dvě hodiny před okamžikem konjunkce nad JZ obzorem.

Na konci roku najdeme Jupiter počátkem občanského soumraku necelých 9° nad JZ obzorem a s koncem roku se ke svému konci chýlí také období jeho viditelnosti. Konjunkce Jupiteru se Sluncem v letošním roce nenastává, dojde k ní až na konci ledna 2021.