HR logo HR digitální vydání

Mars

Mars

Rok 2020 je pro pozorování Marsu velmi příznivý – nastává opozice planety se Sluncem. Na obloze Mars uvidíme po celý rok, až do června je ovšem pozorovatelný pouze ráno na jihovýchodě. Počátkem roku se na začátku nautického soumraku nachází ve výšce 13,5° nad obzorem. Jasnost planety je +1,5 mag a v následujících měsících postupně poroste. Úhlový průměr kotoučku planety je 4,2". Mars se pohybuje přímo, ze souhvězdí Vah se během zimy přesouvá přes Štíra do Střelce. Dne 20. 3. ve 13 h dojde v tomto souhvězdí ke konjunkci Marsu s Jupiterem (Mars 0,71° jižně). V souhvězdí Kozoroha pak 31. 3. ve 20 h nastává těsná konjunkce se Saturnem (Mars 0,91° jižně). V březnu a dubnu budou Mars, Jupiter a Saturn vytvářet pěkná seskupení spolu s Měsícem a také trpasličí planetou Pluto, s níž se Mars ocitne 23. 3. v 6 h v extrémně těsné konjunkci (48").

Z Kozoroha pak během jara Mars pokračuje přes Vodnáře do souhvězdí Ryb, kde se poté zdržuje po celé léto (s krátkou „odbočkou“ do Velryby, kam planetu zavede její nízká ekliptikální šířka). V Rybách je také 9. 9. v 19 h Mars stacionární a v následujícím období se pohybuje zpětně, a to až do 15. 11., kdy je ve 20 h opět v zastávce. Poté se vrátí k pohybu přímým směrem; do konce roku už setrvá v souhvězdí Ryb.

Období nejlepší viditelnosti Marsu je na podzim. Na začátku září Mars vychází krátce před koncem astronomického soumraku, v říjnu je pozorovatelný po celou noc. Opozice se Sluncem nastává 14. 10. v 0 h. Dne 6. 10. v 15 h se Mars ocitá nejblíže Zemi (0,415 au). Úhlový průměr kotoučku planety je počátkem září 19,0" a v době opozice stoupne na 22,6". Současně Mars dosáhne maximální letošní jasnosti, a to -2,6 mag.

V následujícím období se úhlový průměr planety postupně zmenšuje a jasnost rychle klesá. Na konci listopadu je úhlový průměr Marsu 15,0", jasnost -1,2 mag a na konci prosince už jen 10,6" a -0,3 mag. Viditelnost je až do konce roku dobrá, Mars je pozorovatelný po většinu noci kromě rána. Koncem roku najdeme Mars večer na konci nautického soumraku ve výšce 47° nad JV obzorem, zapadá okolo druhé hodiny ranní.