HR logo HR digitální vydání

Uran

Uran

Planeta je na hranici viditelnosti pouhým okem, ale lze ji snadno vyhledat pomocí triedru nebo malého dalekohledu. V lednu a únoru je Uran pozorovatelný v první polovině noci. Nachází se v souhvězdí Berana, kde setrvá po celý rok. Dne 11. 1. v 8 h je Uran stacionární a poté se pohybuje přímo. Na konci astronomického soumraku v tomto období vrcholí ve výšce 52° krátce po začátku astronomické noci.

V polovině února se Uran na konci nautického soumraku nachází 44° nad JZ obzorem. Během března se viditelnost planety omezuje na večer – Uran vyhledáme na západě a jihozápadě nedaleko Venuše. Konjunkce s Venuší nastává 8. 3. ve 21 h (Uran je 2,21° jižně od Venuše).

Od začátku dubna je Uran nepozorovatelný. Konjunkce se Sluncem nastává 26. 4. v 10 h a ve 22 h téhož dne dělí Uran od Země největší vzdálenost (20,811 au).

Znovu se Uran stává pozorovatelným ve druhé polovině června, kdy vychází s počátkem nautického soumraku. V polovině července je počátkem nautického soumraku už téměř 17° nad východním obzorem. Dne 15. 8. v 18 h je Uran opět stacionární a začíná se pohybovat zpětně. V té době na počátku nautického soumraku pozorovatelný 44°nad JV obzorem nedaleko Marsu.

Nejlepší období k pozorování Uranu v roce 2020 trvá od září do konce listopadu, kdy je planeta nad obzorem po celou noc nebo téměř po celou noc. Opozice se Sluncem nastává 31. 10. v 17 h. Téhož dne v 6 h je Uran nejblíže Zemi (18,788 au); v tomto období dosahuje +5,7 mag.

V prosinci je pak Uran pozorovatelný po většinu noci kromě rána. Koncem roku jej na konci astronomického soumraku najdeme ve výšce 45° jihovýchodním obzorem, zapadá nedlouho před třetí hodinou ranní.