HR logo HR digitální vydání

Jupiter

Na začátku roku je Jupiter krátce pozorovatelný večer nízko nad jihozápadním obzorem. Najdeme jej spolu se Saturnem v souhvězdí Kozoroha. Pohybuje se přímo. Od poloviny ledna do konce února je Jupiter nepozorovatelný. Dne 28. 1. ve 3 h SEČ je nejdále od Země (6,071 au) a 29. 1. ve 3 h SEČ nastává konjunkce Jupiteru se Sluncem.

Na začátku března se Jupiter začíná objevovat ráno nízko nad jihovýchodním obzorem. Během jara se pak viditelnost Jupiteru postupně zlepšuje. Na konci dubna se počátkem občanského soumraku nachází ve výšce 12° nad jihovýchodním obzorem, v květnu se Jupiter přesouvá do Vodnáře a koncem měsíce dosahuje na začátku občanského soumraku výšky 20°. Během jara můžeme pravidelně pozorovat přiblížení Měsíce k Jupiteru a Saturnu, od nějž se Jupiter na obloze postupně vzdaluje.

Dne 21. 6. v 6 h SEČ je Jupiter stacionární a v následujícím období se pohybuje zpětně, přičemž se ve druhé polovině srpna vrací zpět do Kozoroha. Poté se 18. 10. ve 12 h SEČ opět ocitá v zastávce a dále se až do konce roku pohybuje přímo.

Období nejlepší viditelnosti Jupiteru trvá od začátku července do konce září, kdy je planeta pozorovatelná po většinu noci nebo po celou noc. Opozice se Sluncem nastává 20. 8. v 1 h SEČ, téhož dne v 7 h SEČ se Jupiter nachází v nejmenší vzdálenosti od Země (4,013 au). V té době také planeta dosahuje maximální jasnosti, a to -2,9 mag. Vrcholí okolo půlnoci ve výšce 26°.

Až do konce roku je viditelnost planety, mimo jiné díky stoupající deklinaci, velmi dobrá. V říjnu a listopadu je Jupiter pozorovatelný v první polovině noci, v prosinci večer vysoko nad jihozápadním obzorem. V polovině prosince se opět dostává do souhvězdí Vodnáře. Spolu s Jupiterem je na večerní obloze stále Saturn a nově také Venuše. Koncem roku najdeme Jupiter počátkem občanského soumraku téměř 26° nad jiho-jihozápadním obzorem.