HR logo HR digitální vydání

Mars

Rok 2021 je bez opozice Marsu se Sluncem. Planeta je od začátku roku až do konce dubna viditelná v první polovině noci. Počátkem ledna je na koci občanského soumraku ve výšce 43° nad jihovýchodním obzorem, vrcholí v 18 h SEČ ve výšce 50° a zapadá až okolo 2. hodiny ranní. Díky stoupající deklinaci se až do poloviny jara podmínky zhoršují jen pomalu. Dne 20. 1. ve 22 h SEČ nastává konjunkce Marsu s Uranem (1,61°). Nedaleko se bude nacházet také Měsíc.

Jasnost Marsu postupně klesá z -0,3 mag na začátku ledna na +1,5 mag na konci dubna. Po celý rok se Mars pohybuje přímo. Ze souhvězdí Ryb se postupně přesouvá přes Berana do Býka, kde 4. 3. nastává konjunkce s Plejádami a 21. 3. s Aldebaranem. Ve druhé polovině dubna se Mars dostává do Blíženců.

V květnu se začínají podmínky pro pozorování Marsu rychle zhoršovat. Dále klesá jasnost planety, začne klesat také její deklinace, a doba viditelnosti se omezí na večer nad západním, v červnu a červenci severozápadním obzorem. Mars během tohoto období prochází souhvězdími Raka a Lva, v němž 13. 7. v 15 h SEČ nastává těsná konjunkce s Venuší (0,5°)q. Období viditelnosti Marsu na večerní obloze tím ale končí. Jasnost planety v té době klesá na letošní minimum +1,8 mag.

Od srpna do začátku listopadu je Mars nepozorovatelný. Dne 20. 9. ve 13 h SEČ se Mars dostává do největší vzdálenosti od Země (2,638 au). Ze Lva se počátkem září přesouvá do souhvězdí Panny, kde nastává 8. 10. v 5 h SEČ konjunkce se Sluncem. Na ranní obloze se Mars znovu objevuje ve druhé polovině listopadu, ale do konce roku zůstává viditelnost planety velmi špatná. Nachází se v souhvězdí Vah nízko nad jihovýchodním obzorem, přejde přes Střelce do Hadonoše, kde koncem prosince najdeme Mars na začátku nautického soumraku necelých 5° nad jihovýchodním obzorem. Jasnost Marsu do konce roku mírně stoupne, a to na +1,5 mag.