HR logo HR digitální vydání

Jupiter

Na začátku roku najdeme Jupiter počátkem občanského soumraku ve výšce 10° nad jihovýchodním obzorem v souhvězdí Hadonoše, kde vydrží až do poloviny listopadu, kdy se přesouvá do Střelce. Dne 22. 1. ve 13 h SEČ je Jupiter v konjunkci s Venuší (2,41°). V zimních měsících na počátku roku se Jupiter nachází ve skupině s Venuší, Saturnem a hvězdou Antares, pravidelně se k nim přidává Měsíc.

Během zimních a jarních měsíců se viditelnost planety postupně zlepšuje, ale kvůli nízké deklinaci zůstává planeta nízko. Dne 10. 4. v 18 h SEČ je Jupiter v zastávce a začíná se pohybovat zpětně. Tehdy je planeta viditelná ve druhé polovině noci, v květnu pak po většinu noci kromě večera.

V červnu je Jupiter nad naším obzorem po celou noc, v opozici se ocitá 10. 6. v 16 h SEČ. O dva dny později, 12. 6. ve 4 h SEČ, je Jupiter v nejmenší vzdálenosti od Země (4,284 AU). Planeta v období opozice dosahuje jasnosti -2,6 mag a kulminuje o půlnoci ve výšce pouhých 17,5° nad jižním obzorem.

V červenci je Jupiter pozorovatelný po většinu noci kromě rána, v srpnu pak v první polovině noci. Dne 11. 8. v 17 h SEČ je opět stacionární a poté se až do konce roku pohybuje přímo. V podzimních měsících je planeta viditelná na večerní obloze v postupně klesající výšce nad jihozápadním obzorem. Druhá letošní konjunkce Jupiteru a Venuše (1,41°) nastává 24. 11. v 15 h SEČ, opět je nedaleko také Saturn a 29. 11. se přidá srpek Měsíce. Koncem listopadu ovšem najdeme Jupiter na konci občanského soumraku jen necelých 5° nad jihozápadním obzorem.

V prosinci je Jupiter nepozorovatelný. Dne 25. 12. ve 23 h SEČ je nejdále od Země (6,213 AU), konjunkce se Sluncem nastává 27. 12. v 19 h SEČ.