HR logo HR digitální vydání

Uran

Planeta je na hranici viditelnosti pouhým okem, ale snadno ji vyhledáme pomocí triedru nebo malého dalekohledu. Dne 7. 1. ve 3 h SEČ je Uran v zastávce, a to v souhvězdí Ryb, severně od hvězdy ο Psc. Poté se pohybuje přímo a počátkem února se dostává do Berana, v němž setrvá až do konce roku.

Na začátku roku je Uran pozorovatelný v první polovině noci, na konci astronomického soumraku se nachází ve výšce necelých 49° nad jižním obzorem. V únoru najdeme Uran večer vysoko na jihozápadě a západě nedaleko Marsu. Při vzájemné konjunkci, která nastává 13. 2. v 7 h SEČ, se planety přiblíží na 0,98°. Do poloviny března je pak Uran pozorovatelný večer nad západním obzorem.

Od konce března do konce června je Uran nepozorovatelný. Konjunkce se Sluncem nastává 23. 4. v 0 h SEČ a týž den ve 14 h SEČ je Uran v největší vzdálenosti od Země (20,854 AU).

Další období viditelnosti planety začíná po 26. červnu, kdy na počátku nautického soumraku přesáhne výška Uranu nad východním obzorem 10°. Na začátku srpna je počátkem nautického soumraku už více než 40° nad jihovýchodním obzorem. Dne 12. 8. v 7 h SEČ je opět stacionární a začíná se pohybovat zpětně. Nejlepší období k pozorování Uranu v roce 2019 je od září do listopadu, kdy je planeta nad obzorem po celou noc nebo téměř po celou noc. Opozice se Sluncem nastává 28. 10. v 9 h SEČ. O den dříve ve 22 h SEČ je Uran nejblíže Zemi (18,833 AU); v tomto období dosahuje +5,7 mag.

V prosinci je Uran pozorovatelný po většinu noci kromě rána. Koncem roku jej na konci astronomického soumraku najdeme jižně od β Ari ve výšce 48° nad jiho-jihovýchodním obzorem, zapadá dvě a půl hodiny po půlnoci.