HR logo HR digitální vydání

Neptun

K vyhledání planety je třeba alespoň triedr či malý astronomický dalekohled, kotouček lze spolehlivě rozlišit až při zvětšení 200x či 300x. Po celý rok 2019 se nachází v souhvězdí Vodnáře, v prostoru mezi hvězdami 81 Aqr, φ Aqr a 96 Aqr.

Na začátku ledna je Neptun pozorovatelný večer, jihovýchodně od 81 Aqr. Na konci nautického soumraku je ve výšce 31° nad jihozápadním obzorem, na konci astronomického soumraku pak ve výšce 28°.

Během ledna se elongace Neptunu zmenšuje a pozorovatelnost planety se zhoršuje. Od února je Neptun nepozorovatelný. Konjunkce se Sluncem nastává 7. 3. ve 2 h SEČ, týž den ve 22 h SEČ je Neptun nejdále od Země (30,930 AU).

V červnu začíná být planeta opět pozorovatelná, a to ráno nad jihovýchodním obzorem. Počátkem června vychází krátce před začátkem nautického soumraku. Během následujícího období absence astronomické noci se viditelnost Neptunu zlepšuje jen pomalu. Nejlepší podmínky na pozorování jsou v srpnu a září, kdy je planeta nad obzorem po celou noc. Po většinu noci kromě rána je Neptun pozorovatelný také v říjnu.

Dne 22. 6. v 5 h SEČ je Neptun stacionární a začíná se pohybovat zpětně. Do nejmenší vzdálenosti od Země (28,928 AU) se planeta dostává 9. 9. ve 12 h SEČ, opozice se Sluncem nastává 10. 9. v 8 h SEČ. Jasnost v období opozice dosahuje +7,8 mag.

Během podzimu a zimy se viditelnost planety přesouvá do večerních hodin, dobře pozorovatelná je i na konci roku. Dne 27. 11. je Neptun ve 21 h SEČ opět v zastávce a poté se pohybuje přímo. V té době je na konci astronomického soumraku ve výšce téměř 33° nad jižním obzorem a zapadá dvacet minut po půlnoci. Na konci roku zapadá Neptun už několik minut po 22. hodině SEČ.