HR logo HR digitální vydání

Saturn

Hned na začátku roku nastává konjunkce Saturnu se Sluncem, a to 2. 1. v 7 h SEČ v souhvězdí Střelce, v němž se pohybuje po celý letošní rok. Největší vzdálenosti od Země (11,043 AU) dosahuje planeta 2. 1. ve 3 h SEČ. Prstence pozorujeme ze severní strany, pozorovatelé na severní polokouli je v nepřevracejícím dalekohledu vidí „shora“.

V lednu je Saturn nepozorovatelný, v únoru se začne objevovat ráno nízko nad jihovýchodním obzorem ve společnosti Venuše a Jupiteru. Na začátku února vychází současně s počátkem nautického soumraku. Dne 2. 2. dojde nad naším obzorem k zákrytu Saturnu Měsícem a 18. 2. ve 12 h SEČ ke konjunkci Saturnu a Venuše.

Kvůli nízké deklinaci je i v březnu planeta stále nízko nad jihovýchodním obzorem. Poté se její viditelnost postupně zlepšuje. V polovině dubna je na počátku nautického soumraku ve výšce 13° nad jiho-jihovýchodním obzorem. Dne 30. 4. ve 3 h SEČ je Saturn stacionární a začíná se pohybovat zpětně. Od konci května je planeta pozorovatelná po většinu noci kromě večera, v červenci po celou noc. Opozice se Sluncem nastává 9. 7. v 18 h SEČ, týž den ve 22 h SEČ je Saturn nejblíže Zemi (9,033 AU). Jasnost planety v opozici dosahuje +0,1 mag a velká poloosa prstence má zdánlivý rozměr 20,8", malá poloosa 8,6".

V srpnu je Saturn pozorovatelný po většinu noci kromě rána a v září v první polovině noci. V další zastávce se planeta ocitá 18. 9. v 7 h SEČ a poté se až do konce roku pohybuje přímo. Během října a listopadu je Saturn pozorovatelný večer na jihozápadě, opět ve společnosti Jupiteru a později i Venuše. Koncem roku je Saturn nepozorovatelný. V polovině prosince se na konci nautického soumraku nachází ve výšce necelých 5° nad jihozápadním obzorem v blízkém sousedství s Venuší.