HR logo HR digitální vydání

Venuše

V prvních měsících roku 2019 je Venuše Jitřenkou. Září nad jihovýchodním obzorem spolu s Jupiterem, jasnost má -4,5 mag a slábne. Dne 6. 1. v 6 h SEČ se nachází v největší západní elongaci (47° od Slunce) a dosahuje na počátku občanského soumraku výšky 21°. Planeta se nachází v souhvězdí Vah a pohybuje se přímo. Ještě během ledna projde přes Štíra do Hadonoše, kde 22. 1. ve 13 h SEČ nastává konjunkce s Jupiterem (2,41°). Na začátku února Venuše přejde do souhvězdí Střelce, kde se 18. 2. ve 12 h SEČ ocitá v konjunkci se Saturnem (1,09°). Viditelnost planety se však postupně zhoršuje a začátkem března, kdy se přesouvá do souhvězdí Kozoroha, ji na počátku občanského soumraku najdeme již jen ve výšce 7,5° nad jihovýchodním obzorem. Jasnost planety klesá na -4,0 mag.

Od dubna do poloviny listopadu je Venuše nepozorovatelná. Planeta se postupně přesouvá souhvězdími Vodnáře, Ryb, Berana, Býka, Blíženců a Raka. Horní konjunkce se Sluncem nastává v souhvězdí Lva, a to 14. 8. v 7 h SEČ. Už o tři dny dříve, 11. 8. ve 4 h SEČ, se Venuše ocitá v největší vzdálenosti od Země (1,731 AU). Na cestě podél ekliptiky pokračuje souhvězdími Panny, Vah a Štíra opět do Hadonoše.

Ve druhé polovině listopadu se Venuše stává Večernicí s jasností -3,9 mag. Na konci občanského soumraku ji najdeme ve výšce 4° nad jihozápadním obzorem, opět společně s Jupiterem a také Saturnem. Druhá letošní vzájemná konjunkce Venuše a Jupiteru (1,41°) nastává 24. 11. v 15 h SEČ ve Střelci. Ve stejném souhvězdí dojde také ke druhé konjunkci Venuše se Saturnem (1,80°), a to 11. 12. v 11 h SEČ.

Až do konce roku se viditelnost Venuše na večerní obloze postupně zlepšuje. Koncem prosince se nachází v souhvězdí Kozoroha a na konci občanského soumraku svítí ve výšce 15° nad jihozápadním obzorem. Jasnost stoupne na -4,0 mag, své maximální jasnosti však Venuše v letošním roce nedosáhne.