HR logo HR digitální vydání

Mars

V roce 2019 nenastává opozice Marsu, a proto je letošní rok pro pozorování této planety méně příznivý. Nejlépe je Mars pozorovatelný v první polovině roku. Až do dubna je viditelný v první polovině noci, v květnu a červnu večer nad severozápadním obzorem.

Planeta je letos nejjasnější hned na začátku roku (+0,4 mag), zdánlivý průměr kotoučku je 7,5" a dále klesá. V lednu je Mars v souhvězdí Ryb a pohybuje se přímo. V polovině února přechází do Berana, kde se 13. 2. v 7 h SEČ dostává do konjunkce s Uranem (0,98°). K úkazu dojde nad naším obzorem za soumraku.

Koncem března se Mars přesouvá do Býka, kde jej okolo poloviny dubna uvidíme ve skupince s hvězdokupou Plejády a hvězdou Aldebaran, která bude mít podobnou jasnost. Ve druhé polovině května přechází Mars do Blíženců. Dne 18. 6. v 17 h SEČ nastává těsná konjunkce s Merkurem (0,22°), planety budou nad naším obzorem večer v červáncích velmi nízko nad severozápadním obzorem.

Na konci června se Mars ocitá v souhvězdí Raka. Jasnost planety klesne na letošní minimum +1,8 mag, průměr kotoučku na pouhé 4". V té době také viditelnost Marsu na večerní obloze končí.

Od července až do druhé poloviny října je Mars nepozorovatelný. Pokračuje v přímém pohybu přes souhvězdí Raka do Lva. Dne 28. 8. ve 20 h SEČ je Mars v téměř rekordní maximální vzdálenosti od Země (2,675 AU), konjunkce se Sluncem nastává 2. 9. ve 12 h SEČ.

Koncem října se Mars začíná objevovat ráno nízko nad východním obzorem. V té době se nachází v souhvězdí Panny a jeho jasnost je stále +1,8 mag. V listopadu a prosinci můžeme Mars pozorovat ráno nad jihovýchodním obzorem společně s Merkurem. Koncem roku se na počátku nautického soumraku nachází ve výšce 13,5° nad obzorem a má jasnost +1,5 mag.