HR logo HR digitální vydání

Neptun

V roce 2022 se Neptun pohybuje na hranici mezi souhvězdími Vodnáře a Ryb, mezi hvězdami 96 Aqr a 20 Psc. K vyhledání planety je však třeba alespoň triedr či malý astronomický dalekohled, kotouček lze spolehlivě rozlišit až při zvětšení 200x či 300x.

Na začátku ledna je Neptun na obloze večer, necelé dva stupně východně od 96 Aqr. Na konci astronomického soumraku je ve výšce 32° nad jihozápadním obzorem, zapadá po 22. hodině. Během ledna a února se elongace Neptunu zmenšuje, ve druhé polovině února planeta zapadá současně s koncem astronomického soumraku a stává se nepozorovatelnou. Konjunkce se Sluncem nastává 13. 3. ve 13 h, následujícího dne v 9 h je Neptun nejdále od Země (30,913 au).

Až do června je Neptun nepozorovatelný. Znovu se objevuje v období letního slunovratu společně s Jupiterem a Marsem. Vychází o půlnoci a do rána stoupá nad východním a jihovýchodním obzorem. Podmínky na vyhledání planety však nejsou dobré kvůli absenci astronomické noci. Dne 29. 6. v 0 h je Neptun stacionární a začíná se pohybovat zpětně.

Nejlepší podmínky na pozorování jsou od srpna do října, kdy je planeta nad obzorem po většinu noci nebo po celou noc. Dne 16. 9. ve 4 h se Neptun nachází v nejmenší vzdálenosti od Země (28,910 au) a téhož dne ve 23 h v opozici se Sluncem. Jasnost v tomto období dosahuje +7,8 mag.

V listopadu je Neptun pozorovatelný v první polovině noci a v prosinci pak večer vysoko na jihozápadě. Dne 4. 12. v 11 h se Neptun opět ocitá v zastávce a začíná se pohybovat přímo. Koncem roku se na konci astronomického soumraku nachází ve výšce 34° nad JJZ obzorem a zapadá okolo 22:45.