HR logo HR digitální vydání

Mars

Planeta Mars je pozorovatelná po celý rok 2022. V první polovině roku se nachází na ranní obloze nízko nad jihovýchodním obzorem. Druhá polovina letošního roku naopak patří z hlediska viditelnosti Marsu k těm příznivým – v prosinci nastává opozice Marsu se Sluncem.

Počátkem ledna je Mars na koci občanského soumraku ve výšce 9° nad jihovýchodním obzorem, jasnost má +1,5 mag. V následujících měsících stoupá deklinace planety, ale viditelnost prakticky stagnuje. Mars není na světlé ranní obloze příliš nápadný. Pohybuje se přímo a rychle prochází souhvězdími Hadonoše, Střelce, Kozoroha, Vodnáře a Ryb. Na konci zimy a v průběhu jara nastává několik konjunkcí Marsu s dalšími planetami Sluneční soustavy. Dne 16. 2. v 15 h s Venuší (6,24°), 6. 3. v 8 h opět s Venuší (4,51°) a 5. 4. ve 3 h se Saturnem (0,31°). Mars a Saturn uvidíme krátce po těsné konjunkci nízko nad jihovýchodním obzorem spolu s Venuší. Dne 29. 5. ve 12 h je Mars v konjunkci s Jupiterem (0,58°).

Na konci května se deklinace Marsu dostává do kladných hodnot a viditelnost se začíná zlepšovat. Na začátku léta se Mars přes souhvězdí Berana dostává do Býka, v němž setrvá až do konce roku. Budeme moci porovnávat barvu a jasnost planety s hvězdou Aldebaran. Zpočátku budou prakticky stejné, na podzim a v zimě však Mars svou jasností Aldebaran výrazně překoná. Od poloviny července je Mars pozorovatelný po celou druhou polovinu noci. Dne 20. 8. ve 22 h nastává konjunkce s Plejádami (Alcyone) a 7. 9. ve 21 h pak s Aldebaranem (4,28°).

Dne 30. 10. ve 12 h je Mars v zastávce a poté se až do konce roku souhvězdím Býka pohybuje zpětně. V listopadu a prosinci je pozorovatelný po celou noc. Nejblíže Zemi (0,544 au) se Mars ocitá 1. 12. ve 3 h a opozice se Sluncem nastává 8. 12. v 7 h. Ve stejný okamžik nastává těsná konjunkce (0,03°) Marsu s Měsícem v úplňku. Zákryt Marsu je pozorovatelný nad naším obzorem v celém průběhu – vstup i výstup. Mars při opozici dosahuje -1,9 mag a úhlového průměru 17".