HR logo HR digitální vydání

Venuše

Planeta je na začátku roku nepozorovatelná. Dne 9. 1. ve 2 h nastává dolní konjunkce Venuše se Sluncem, o den dříve v 10 h je planeta nejblíže Zemi (0,266 au). Již ve druhé polovině ledna se však začíná objevovat ráno nad jihovýchodním obzorem ve společnosti Marsu. Zpočátku se pohybuje zpětně souhvězdím Střelce, ale 29. 1. v 9 h je Venuše stacionární a poté se až do konce roku bude pohybovat přímo. Její viditelnost se prudce zlepšuje. Dne 12. 2. dosahuje Venuše nejvyšší jasnosti (-4,6 mag) a přestože se nachází relativně nízko – na začátku občanského soumraku je ve výšce 14° nad obzorem – je výraznou Jitřenkou. Dne 16. 2. v 15 h nastává konjunkce Venuše s Marsem (6,24°) a 6. 3. v 8 h se konjunkce těchto dvou planet zopakuje (tentokrát 4,51°).

V březnu už Venuši najdeme v souhvězdí Kozoroha. V největší západní elongaci (47° od Slunce) se Venuše ocitá 20. 3. v 10 h. Jitřenkou Venuše zůstane až do druhé poloviny září, její viditelnost se však na jaře poněkud zhorší, protože planeta má stále nízkou deklinaci (okolo -16°) a při mírně klesající jasnosti není na světlé obloze tak nápadná. Dne 28. 3. ve 20 h se Venuše ocitá v konjunkci se Saturnem (2,11°) a 27. 4. ve 20 h ve velmi těsné konjunkci s Neptunem (Neptun 0,01° severně, na světlé obloze je ale prakticky nepozorovatelný). Dne 30. 4. ve 22 h je Venuše v konjunkci s Jupiterem (0,23°), my uvidíme obě planety ráno 1. 5. nízko nad východním obzorem.

Od března do konce května Venuše postupně prochází souhvězdími Vodnáře, Ryb, a Berana. V té době se deklinace Venuše dostává do kladných hodnot. Je stále Jitřenkou a zůstane jí až do začátku září, kdy ji však s počátkem občanského soumraku najdeme ve výšce pouhých 6° nad východním obzorem. Během léta planeta rychle projde Býkem, Blíženci, Rakem a Lvem. Jasnost Venuše na jaře a v létě postupně klesá na -3,9 mag. Se začátkem astronomického podzimu Venuše vstoupí do souhvězdí Panny, ale v té době je už nepozorovatelná. Blíží se k horní konjunkci se Sluncem, která nastává 22. 10. ve 22 h.

Nepozorovatelnou zůstane Venuše po celý říjen a listopad. Během těchto měsíců projde souhvězdími Vah, Štíra a Hadonoše. Na začátku prosince se dostává opět do Střelce, kde jsme ji zastihli na začátku roku. V samotném závěru roku se také znovu objevuje na obloze, tentokrát večer. Koncem prosince ji však na konci občanského soumraku zastihneme ve výšce necelých 4,5° nad jihozápadním obzorem.