HR logo HR digitální vydání

Uran

Planeta je na hranici viditelnosti pouhým okem, lze ji ale snadno vyhledat pomocí triedru či malého dalekohledu. Po celý rok 2022 se Uran zdržuje v souhvězdí Berana. Počátkem roku se pohybuje zpětně, ale již 18. 1. ve 21 h je stacionární a poté se pohybuje přímo až do 24. 8., kdy se v 16 h opět ocitne v zastávce. Až do konce roku se pak bude pohybovat zpětně.

V lednu je Uran nad naším obzorem po většinu noci kromě rána, vrcholí po 19. hodině ve výšce téměř 55° nad jižním obzorem. V únoru už je Uran pozorovatelný jen v první polovině noci, v březnu je večer vysoko na západě – na konci nautického soumraku se nachází ve výšce okolo 30°. Pozorovatelný je pak ještě do poloviny dubna.

Konjunkce se Sluncem nastává 5. 5. v 8 h, téhož dne v 17 h se Uran ocitá nejdále od Země (20,714 au). Opět pozorovatelným se Uran stává na konci června, kdy vychází na začátku nautického soumraku. Na začátku srpna jej počátkem nautického soumraku najdeme již 28° nad východním obzorem v těsné blízkosti Marsu. Konjunkce Marsu s Uranem (1,31°) nastává 2. 8. v 1 h.

Nejlépe je Uran pozorovatelný od září do konce roku. V tomto období je nad obzorem po celou noc nebo po většinu noci. V noci ze 14. na 15. 9. je od nás pozorovatelný zákryt Uranu Měsícem, a to v celém průběhu, tedy vstup i výstup. Dne 9. 11. ve 2 h dělí Uran od Země nejmenší vzdálenost (18,687 au), opozice se Sluncem nastává téhož dne v 9 h. Planeta v tomto období dosahuje +5,6 mag.

Koncem prosince je Uran na konci nautického soumraku ve výšce 42° nad jihovýchodním obzorem, vrcholí krátce po dvacáté hodině a zapadá okolo půl čtvrté.