HR logo HR digitální vydání

Jupiter

Na začátku roku 2022 je Jupiter pozorovatelný večer nad jihozápadním obzorem. Pohybuje se přímo souhvězdím Vodnáře, v němž se zdrží až do druhé poloviny dubna. Počátkem ledna se Jupiter na konci občanského soumraku nachází ve výšce 25° nad jihojihovýchodním obzorem. Od druhé poloviny února až téměř do konce dubna je nepozorovatelný. Dne 5. 3. v 15 h nastává konjunkce Jupiteru se Sluncem a téhož dne ve 23 h se planeta ocitá nejdále od Země (5,972 au).

V polovině dubna se Jupiter přesouvá z Vodnáře do souhvězdí Ryb, v němž setrvá až do konce roku. Na konci dubna se Jupiter začíná objevovat ráno nízko nad východním obzorem ve společnosti Venuše. K těsné vzájemné konjunkci Jupiteru a Venuše (0,23°) dojde 30. 4. ve 22 h. Dne 29. 5. ve 12 h nastává další těsná konjunkce, tentokrát Jupiteru s Marsem (0,58°). Během jara se viditelnost Jupiteru postupně zlepšuje a na začátku astronomického léta se počátkem občanského soumraku Jupiter nachází ve výšce 15° nad jihovýchodním obzorem.

Dne 29. 7. ve 13 h je Jupiter stacionární a v následujícím období se pohybuje zpětně. Období nejlepší viditelnosti Jupiteru trvá od konce července do konce října. Opozice se Sluncem nastává 26. 9. ve 21 h, o 18 hodin dříve, tedy ve 3 h, se Jupiter nachází v nejmenší vzdálenosti od Země (3,953 au). V té době také planeta dosahuje maximální jasnosti, a to -2,9 mag. Vrcholí o půlnoci ve výšce 40°. Poté se Jupiter 24. 11. ve 14 h opět ocitá v zastávce a dále se až do konce roku pohybuje přímo.

Až do konce roku je viditelnost planety díky relativně vysoké deklinaci a jasnosti mimořádně dobrá. Jupiter se postupně přesouvá na večerní oblohu, ale ještě na konci prosince jej s koncem občanského soumraku najdeme ve výšce 38° nad jižním obzorem. Zapadá až půl hodiny před půlnocí.