HR logo HR digitální vydání

Neptun

Planeta je pozorovatelná jen pomocí dalekohledu. K jejímu vyhledání postačí triedr či malý astronomický dalekohled, kotouček planety však lze spolehlivě rozlišit až při zvětšení 200x či 300x. Po celý rok se zdržuje v souhvězdí Vodnáře. Počátkem roku se Neptun nachází na večerní obloze. Na konci astronomického soumraku je 17° nad jihozápadním obzorem. Během ledna se elongace Neptunu zmenšuje a viditelnost zhoršuje, od února je nepozorovatelný. Konjunkce se Sluncem nastává 19. 2. ve 22 h SEČ. O den později, 20. 2. ve 22 h SEČ nás bude od Neptunu dělit největší vzdálenost (30,989 AU).

Znovu se planeta objevuje až v květnu na ranní obloze, avšak na konci astronomické noci se nachází jen 4° nad východojihovýchodním obzorem a v následujících měsících se díky absenci astronomické noci její viditelnost zlepšuje jen pomalu. Období nejlepší viditelnosti trvá od poloviny července do poloviny září, kdy je planeta pozorovatelná po celou noc nebo většinu noci. Dne 5. 6. je Neptun stacionární a poté se bude pohybuje zpětně až do 11. 11., kdy je opět v zastávce a začíná se pohybovat přímo. Opozice se Sluncem nastává 24. 8. ve 14 h SEČ. O necelý den dříve, 23. 8. ve 22 h SEČ, je vzdálenost mezi Zemí a Neptunem nejmenší (28,984 AU).

Na podzim se planeta nachází na večerní obloze. Na konci astronomického soumraku je počátkem října 17° nad jihovýchodním obzorem, v listopadu a prosinci na začátku astronomické noci kulminuje 27° nad jižním obzorem.