HR logo HR digitální vydání

Venuše

Rok 2012 je pro pozorování Venuše mimořádně příznivý. V lednu svítí jako večernice na jihozápadě. Na konci občanského soumraku je 15° nad obzorem, zapadá okolo 19. hodiny. Do jara se viditelnost dále zlepšuje. V polovině dubna zapadá necelou hodinu před půlnocí. Největší východní elongace (46°) dosahuje 27. 3. v 8 h SEČ, maximální jasnosti (-4,5 mag) 30. 4. ve 2 h SEČ. Z Kozoroha, v němž se nachází počátkem roku, se přesouvá přes Vodnáře, Ryby a Berana do Býka, kde je 15. 5. stacionární a začíná se pohybovat zpětně.

13. 1. nastává konjunkce s Neptunem (Venuše 1,1° jižně) a 10. 2. s Uranem (Venuše 0,3° severně). Planety lze vyhledat v blízkosti Venuše dalekohledem. 4. 4. ve 23 h je Venuše v konjunkci s Alcyone (η Tau), nejjasnější hvězdou Plejád. Venuše je 0,3° jižně a prochází okrajem hvězdokupy. Úkaz můžeme pozorovat nad západním obzorem. 14. 4. je Venuše v konjunkci s Jupiterem (Venuše 3° severně) v souhvězdí Býka. Na konci února a v březnu lze pozorovat seskupení Venuše, dalších těles sluneční soustavy a hvězd v souhvězdí Býka.

V květnu Venuše rychle mizí ve sluneční záři a směřuje k dolní konjunkci se Sluncem, jež nastává 6. 6. ve 2 h SEČ. Venuše přechází přes Slunce. Úkaz začíná hluboko pod obzorem, konec úkazu však je od nás pozorovatelný po východu Slunce. Okamžiky 3. a 4. kontaktu pro vybraná místa v České Republice najde čtenář na str. .

Ráno se Venuše objevuje opět ve společnosti Jupitera v červenci. Počátkem měsíce je na začátku občanského soumraku 10°, koncem měsíce již 23° nad východním obzorem. V srpnu vychází hodinu po půlnoci. Maximální jasnosti (-4,5 mag) dosahuje 12. 7., největší západní elongace (46°) 15. 8. v 10 h SEČ. V červenci a srpnu můžeme sledovat sérii přiblížení s tělesy sluneční soustavy a hvězdami v souhvězdí Býka.

Z Býka, v němž je 27. 6. podruhé stacionární, se Venuše prográdně posouvá souhvězdími Oriona, Blíženců, Raka a Lva. 3. 10. v 8 h SEČ dojde k těsné konjunkci s Regulem (α Leo 0,1° severně od Venuše). Přiblížení na vzdálenost několika obloukových minut je pozorovatelné ráno nad východním obzorem. V listopadu se Venuše v Panně setkává se Saturnem (viz. kapitola o Saturnu). Poté se pohybuje souhvězdími Vah, Štíra a Hadonoše, v nichž se ocitá v prosinci společně s Merkurem. V závěru roku období její viditelnosti končí.