HR logo HR digitální vydání

Uran

Planeta je na hranici viditelnosti pouhým okem, snadno ji vyhledáme pomocí triedru nebo malého dalekohledu v souhvězdí Ryb, kde se zdržuje po většinu roku. Mezi 12. květnem a 17. září se pohybuje sousedním souhvězdím Velryby a poté se opět vrací do Ryb. Na začátku roku se Uran nachází na večerní obloze, v lednu na konci občanského soumraku kulminuje 39° nad jižním obzorem. 10. 2. ve 3 h SEČ dochází k těsné konjunkci s Venuší (Uran 0,3° jižně od Venuše), Uran lze v blízkosti Venuše vyhledat na večerní obloze. Období viditelnosti končí během února. Na začátku března je na konci soumraku Uran už jen 12° nad západním obzorem. Konjunkce se Sluncem nastává 24. 3. 2012 v 18 h SEČ, o den později, 25. 3. v 15 h SEČ, je Uran v největší vzdálenosti od Země (21,070 AU).

Na ranní obloze se planeta znovu vynořuje na začátku června, kdy je na počátku nautického soumraku 6° nad východním obzorem, na začátku občanského soumraku už 16° nad jihovýchodním obzorem. Po celou noc je planeta viditelná v období okolo opozice se Sluncem, která nastává 29. 9. v 8 h SEČ. Nejblíže Zemi se nachází 28. 9. ve 14 h SEČ (19,061 AU). Od 13. 7., kdy je stacionární, se Uran pohybuje zpětně až do 13. 12., kdy je opět v zastávce a poté se začíná znovu pohybovat přímo.

Po opozici je Uran pozorovatelný až do konce roku, v zimě už jen na večerní obloze vysoko nad obzorem. Koncem prosince kulminuje na konci soumraku nad jihem ve výšce 39°, zapadá okolo půlnoci.