HR logo HR digitální vydání

Uran

Planeta je na hranici viditelnosti pouhým okem, snadno ji vyhledáme pomocí triedru nebo malého dalekohledu v souhvězdí Ryb, kde se zdržuje po celý rok jižně a jihovýchodně od dvojice hvězd δ Psc a ε Psc, západně od μ Psc. Počátkem roku je Uran pozorovatelný v první polovině noci, na konci astronomického soumraku se nachází ve výšce 45° nad jižním obzorem. V únoru je pozorovatelný večer nad jihozápadním obzorem a během března se stává nepozorovatelným. Konjunkce se Sluncem nastává 6. 4. v 15 h SEČ, o den později, 7. 4. v 9 h SEČ, je Uran v největší vzdálenosti od Země (20,999 AU).

Další období viditelnosti planety začíná v červnu, kdy ráno vychází krátce před počátkem nautického soumraku nad východní obzor. V polovině července je na počátku nautického soumraku už 30° nad východojihovýchodním obzorem, v srpnu je Uran pozorovatelný po většinu noci kromě večera, v září už je nad obzorem po celou noc. Opozice se Sluncem nastává 12. 10. v 5 h SEČ. Tehdy planeta dosahuje +5,7 mag. Nejblíže Zemi se nachází 11. 10. ve 13 h SEČ (18,984 AU). Stacionární je Uran 26. 7. v 17 h SEČ. Poté se pohybuje zpětně až do 26. 12., kdy je ve 12 h SEČ opět v zastávce a začíná se pohybovat přímo.

Po opozici je Uran pozorovatelný až do konce roku – v listopadu téměř po celou noc a v prosinci po většinu noci kromě rána. Na konci roku kulminuje na začátku astronomické noci nad jihem ve výšce 45°, zapadá hodinu po půlnoci.