HR logo HR digitální vydání

Venuše

V prvních lednových dnech můžeme Venuši zahlédnout večer nízko nad jihozápadním obzorem společně s Merkurem. Nachází se ve Střelci a zapadá na konci nautického soumraku. Během zimních a jarních měsíců se viditelnost planety zlepšuje. Venuše prochází postupně souhvězdími Kozoroha, Vodnáře, Ryb, Berana, Býka a Blíženců. Na jaře je výraznou Večernicí.

Nejpříznivější podmínky k jejímu spatření na večerní obloze jsou v dubnu a květnu. Tehdy je dostatečně jasná na tmavé obloze. Postupně zjasňuje z -3,9 mag v lednu na -4,3 mag na konci května, kdy je koncem občanského soumraku viditelná ve výšce 24° nad západním obzorem a zapadá až půl hodiny před půlnocí. Dne 6. 6. v 19 h SEČ se ocitne v největší východní elongaci (45° od Slunce), a to v souhvězdí Raka. Nejvyšší jasnosti (-4,5 mag) Venuše dosahuje 9. 7. ve 23 h SEČ. V té době se pohybuje souhvězdím Lva, v němž je také 23. 7. v 7 h SEČ stacionární. Poté se rychlým zpětným pohybem ztrácí v červáncích u Slunce, takže už na konci července je nepozorovatelná.

Dolní konjunkce se Sluncem nastává 15. 8. ve 20 h SEČ. O šest hodin později, 16. 8. ve 2 h SEČ, se Venuše nejvíce přiblíží Zemi (0,288 AU). V srpnu se pohybuje mezi Lvem a Rakem, v němž je pak 5. 9. v 10 h SEČ opět stacionární. Poté se pohybuje přímo a stává se nápadnou Jitřenkou.

Ze souhvězdí Raka, kde 21. 9. ve 24 h SEČ podruhé dosáhne nejvyšší jasnosti (-4,5 mag), se na konci září opět přesune do Lva, v němž nastane 26. 10. v 8 h SEČ největší západní elongace (46° od Slunce). V těsném sousedství Venuše budou v té době planety Jupiter a Mars. Tehdy také vrcholí období nejlepší viditelnosti Venuše na ranní obloze. Vychází krátce po 2. hodině a na počátku občanského soumraku se nachází ve výšce 34° nad jihovýchodním obzorem.

Velmi příznivé podmínky pro pozorování Venuše však zůstanou až do konce roku. Během podzimu pokračuje její pohyb ze Lva do souhvězdí Panny, v prosinci ji už najdeme ve Vahách. Na konci roku uvidíme Venuši počátkem nautického soumraku ve výšce 13° na jihovýchodě, na začátku občanského soumraku svítí v červáncích téměř 17° nad jihojihovýchodním obzorem. Jasnost planety bude stále ještě velká (-4,1 mag). V její blízkosti se tou dobou začne na ranní obloze objevovat Saturn.