HR logo HR digitální vydání

Jupiter

Na začátku roku se Jupiter pohybuje zpětně souhvězdím Lva a kromě večera je viditelný po celou noc. Opozice se Sluncem nastává 6. 2. v 19 h SEČ, týž den v 8 h SEČ, se Jupiter nachází v nejmenší vzdálenosti od Země (4,346 AU). V období opozice planeta dosahuje jasnosti -2,6 mag a nachází se na hranici souhvězdí Lva a Raka. V únoru a březnu je pozorovatelná po celou noc, 8. 4. ve 21 h SEČ je stacionární a poté se začíná pohybovat přímo. V květnu je Jupiter na obloze po většinu noci kromě rána a v následujícím měsíci už jen na večerní obloze. V první polovině června se Jupiter vrací do Lva, v němž setrvá až do konce roku.

V červenci období viditelnosti planety končí – počátkem měsíce zapadá v těsné konjunkci s Venuší na konci nautického soumraku. Konjunkce Jupiteru se Sluncem nastává 26. 8. ve 23 h a 27. 8. v 1 h SEČ dělí Jupiter od Země největší vzdálenost (6,399 AU).

Znovu se Jupiter objeví na ranní obloze ve druhé polovině září ve společnosti Marsu a Venuše. Jeho viditelnost se na podzim opět výrazně zlepšuje. Dne 17. 10. nastává těsná konjunkce s Marsem, navíc v blízkosti Venuše. V prosinci je pozorovatelný ve druhé polovině noci. Na konci roku vychází už před 23. hodinou a kulminuje ve výšce 43,5° okolo 5. hodiny ranní.