HR logo HR digitální vydání

Jupiter

Jupiter

Na začátku roku se Jupiter nachází v souhvězdí Vah ve společnosti Marsu. Těsná konjunkce těchto planet (0,2°) nastává 7. 1. ve 2 h SEČ. Jupiter v té době vychází okolo třetí hodiny ranní a na začátku občanského soumraku dosahuje výšky téměř 23° nad jižním obzorem. Od března je Jupiter pozorovatelný ve druhé polovině noci, 9. 3. v 11 h SEČ je stacionární a začíná se pohybovat zpětně.

V dubnu se planeta stává viditelnou po celou noc, nejlepší podmínky na její pozorování jsou v květnu a červnu, má však v roce 2018 nízkou deklinaci a nestoupá vysoko nad obzor. Opozice se Sluncem nastává 9. 5. ve 2 h SEČ, následujícího dne ve 13 h SEČ se Jupiter ocitá v nejmenší vzdálenosti od Země (4,400 AU). Planeta v období opozice dosahuje jasnosti -2,5 mag a kulminuje o půlnoci ve výšce necelých 24° nad jižním obzorem. Dne 11. 7. v 5 h SEČ je opět stacionární a poté se pohybuje přímo. Stále se nachází v souhvězdí Vah, kde vydrží až do druhé poloviny listopadu.

V červenci se viditelnost Jupiteru posouvá do první poloviny noci a v srpnu na večerní oblohu. V září už je pozorovatelný jen večer nízko nad západním obzorem, do poloviny října se z oblohy vytratí. V listopadu a po většinu prosince je pak Jupiter nepozorovatelný. Konjunkce se Sluncem nastává 26. 11. v 8 h SEČ, o dva dny dříve, 24. 11. v 5 h SEČ, dělí Jupiter od Země největší vzdálenost (6,347 AU).

Na konci prosince se Jupiter opět začíná objevovat ráno v blízkosti Merkuru. Jejich vzájemná konjunkce (0,8°) nastává 21. 12. v 19 h SEČ, my budeme moci planety pozorovat ráno před východem Slunce. Nedaleko se bude nacházet také Venuše. Na konci roku vychází Jupiter před šestou hodinou a počátkem občanského soumraku jej najdeme ve výšce 10° nad jihovýchodním obzorem.