HR logo HR digitální vydání

Neptun

Neptun

K vyhledání planety je třeba alespoň triedr či malý astronomický dalekohled, kotouček lze spolehlivě rozlišit až při zvětšení 200x či 300x. Po celý rok 2018 se nachází v souhvězdí Vodnáře, v prostoru mezi hvězdami λ Aqr, h Aqr a φ Aqr.

Na začátku ledna je Neptun pozorovatelný večer, jižně od λ Aqr. Na konci nautického soumraku je ve výšce 29° nad jiho-jihozápadním obzorem, na konci astronomického soumraku pak ve výšce 26°. Elongace Neptunu se v průběhu ledna zmenšuje a pozorovatelnost zhoršuje. Počátkem února se stává nepozorovatelným. Konjunkce se Sluncem nastává 4. 3. v 15 h SEČ, o necelý den později, 5. 3. v 11 h SEČ je Neptun nejdále od Země (30,935 AU).

Znovu se planeta objevuje na ranní obloze až na přelomu května a června. Tehdy vychází na počátku nautického soumraku. Během následujícího období absence astronomické noci se viditelnost Neptunu zlepšuje jen pomalu. Nejlepší podmínky na pozorování trvají od druhé poloviny července do konce října, kdy je planeta pozorovatelná po celou noc nebo většinu noci. Dne 19. 6. ve 13 h SEČ je Neptun stacionární a začíná se pohybovat zpětně.

Opozice se Sluncem nastává 7. 9. v 19 h SEČ, téhož dne v 0 h SEČ, je vzdálenost mezi Zemí a Neptunem nejmenší (28,933 AU). Jasnost v období opozice dosahuje +7,8 mag.

Na podzim se viditelnost planety přesouvá do večerních hodin. Dne 25. 11. je v 9 h SEČ opět v zastávce a poté se pohybuje přímo. V té době je Neptun na konci astronomického soumraku ve výšce téměř 32° nad jižním obzorem v blízkosti Marsu a zapadá několik minut po půlnoci. Dne 7. 12. v 15 h SEČ se Neptun ocitá ve velmi těsné konjunkci s Marsem. Na naší obloze můžeme pozorovat obě planety téhož večera v úhlové vzdálenosti 4´. Na konci roku zapadá Neptun už okolo 21:45 SEČ.