HR logo HR digitální vydání

Saturn

Saturn

Saturn se po celý rok zdržuje v souhvězdí Střelce. Prstence pozorujeme ze severní strany, pozorovatelé na severní polokouli je v nepřevracejícím dalekohledu vidí „shora“. Po letním slunovratu na severní polokouli Saturnu, který nastal v loňském roce, jsou vůči nám stále otevřené téměř na maximum. Zajímavostí je, že v roce 2018 nenastává konjunkce Saturnu se Sluncem.

Po loňské prosincové konjunkci se Sluncem je Saturn po většinu ledna nepozorovatelný. Dne 13. 1. v 8 h SEČ nastává konjunkce (0,7°) s Merkurem, planety se však před východem Slunce budou ztrácet v červáncích nízko nad jihovýchodním obzorem. Na konci ledna už Saturn vychází současně s počátkem astronomického soumraku a na začátku občanského soumraku je ve výšce 9,5° nad jihovýchodním obzorem. Viditelnost planety se postupně zlepšuje. Od začátku května je pozorovatelná ve druhé polovině noci, od poloviny června po celou noc. Po většinu období dobré viditelnosti se v blízkosti Saturnu pohybuje Mars. Vzájemná konjunkce těchto planet (1,3°) nastává 2. 4. v 17 h SEČ.

V první třetině roku se Saturn pohybuje přímo, 18. 4. ve 3 h SEČ je zastávce a začíná se pohybovat zpětně. Opozice se Sluncem nastává 27. 6. ve 14 h SEČ, týž den v 18 h SEČ je Saturn nejblíže Zemi (9,049 AU). Jasnost planety v opozici dosahuje +0,0 mag a velká poloosa prstence má zdánlivý rozměr 20,8", malá poloosa 9,2".

V srpnu je Saturn pozorovatelný v první polovině noci, v září už jen na večerní obloze. V další zastávce je 6. 9. v 11 h SEČ a poté se až do konce roku pohybuje přímo. Koncem listopadu je Saturn na konci občanského soumraku jen ve výšce 8,5° nad jihozápadním obzorem a zapadá se začátkem astronomické noci, v prosinci je nepozorovatelný. Konjunkce se Sluncem nastane až začátkem ledna příštího roku.