HR logo HR digitální vydání

Uran

Uran

Planeta je na hranici viditelnosti pouhým okem, ale snadno ji vyhledáme pomocí triedru nebo malého dalekohledu. V roce 2018 se pohybuje mezi souhvězdími Ryb a Berana. Na začátku roku najdeme Uran mezi hvězdami ζ Psc a ο Psc. Je pozorovatelný v první polovině noci, krátce po začátku astronomické noci vrcholí ve výšce téměř 49° nad jižním obzorem. Od 2. 1., kdy je ve 22 h SEČ v zastávce, se pohybuje přímo. V únoru se pozorovatelnost Uranu přesouvá na večer nad jihozápadním obzorem. Dne 29. 3. ve 2 h SEČ nastává těsná konjunkce (0,1°) s Venuší pod naším obzorem. Přiblížení planet je od nás možné pozorovat 28. 3. večer nízko nad západním obzorem. Uran se však ztrácí na přesvětlené obloze v červáncích.

Od dubna je Uran nepozorovatelný. Konjunkce se Sluncem nastává 18. 4. v 15 h SEČ, 19. 4. v 5 h SEČ je pak Uran v největší vzdálenosti od Země (20,895 AU). Počátkem května se Uran dostává do souhvězdí Berana.

Další období viditelnosti planety začíná přibližně 20. června, kdy na počátku nautického soumraku přesáhne výška Uranu nad východním obzorem 10°. V polovině července je počátkem nautického soumraku už 28° nad východním obzorem, v srpnu je Uran pozorovatelný po většinu noci kromě večera a 7. 8. ve 21 h SEČ je opět stacionární a začíná se pohybovat zpětně. V září, říjnu a na začátku listopadu je planeta nad obzorem po celou noc. Opozice se Sluncem nastává 24. 10. ve 2 h SEČ. Tehdy Uran dosahuje +5,7 mag. Nejblíže Zemi se nachází 23. 10. ve 13 h SEČ (18,875 AU).

Od poloviny listopadu je Uran pozorovatelný po většinu noci kromě rána, v prosinci, kdy se opět vrátí do souhvězdí Ryb, v první polovině noci. Na konci prosince se na konci astronomického soumraku nachází nedaleko ο Psc ve výšce 48° nad jiho-jihovýchodním obzorem, zapadá necelé dvě hodiny po půlnoci.