HR logo HR digitální vydání

Jupiter

Jupiter

Hned na začátku roku, 8. 1. ve 21 h SEČ, je Jupiter stacionární na hranici souhvězdí Lva a Panny. V následujícím období se pohybuje zpětně souhvězdím Lva. Kromě večera je viditelný po celou noc. Vychází okolo 22:30 SEČ. Od konce února už je pozorovatelný po celou noc. Opozice se Sluncem nastává 8. 3. ve 12 h SEČ, týž den v 19 h SEČ, se Jupiter nachází v nejmenší vzdálenosti od Země (4,435 AU). V období opozice planeta dosahuje jasnosti -2,5 mag a vrcholí o půlnoci ve výšce 46° nad obzorem. Dne 10. 5. v 0 h SEČ je opět stacionární a poté se pohybuje přímo.

Během května a června se viditelnost Jupiteru posouvá do první poloviny noci, v červenci je už pozorovatelný jen večer nad západním obzorem. V srpnu už je nepozorovatelný. Konjunkce Jupiteru se Sluncem nastává 26. 9. v 8 h SEČ v souhvězdí Panny, v němž planeta setrvá až do konce roku. O den dříve, 25. 9. v 9 h SEČ, dělí Jupiter od Země největší vzdálenost (6,454 AU).

Znovu se Jupiter objeví na ranní obloze ve druhé polovině října, kdy nízko nad východním obzorem střídá Merkur. Obě planety se 11. 10. v 11 h SEČ ocitnou v těsné konjunkci (0,8°), jejich setkání v ranních červáncích však bude pozorovatelné jen za vynikajících podmínek dalekohledem. V průběhu podzimu se viditelnost Jupiteru na ranní obloze opět výrazně zlepšuje. Na konci roku vychází krátce po jedné hodině ranní, na začátku nautického soumraku pak kulminuje ve výšce 33° nad jižním obzorem v blízkosti hvězdy Spiky.