HR logo HR digitální vydání

Venuše

Venuše

Letošní rok je pro pozorování Venuše nepříznivý. Nenastává žádná z maximálních elongací, po většinu roku planetu na obloze vůbec neuvidíme. Na začátku ledna je s jasností -4,1 mag dobře pozorovatelnou Jitřenkou. Vychází krátce před 5. hodinou spolu se Saturnem. Na počátku občanského soumraku ji najdeme 16° nad jihovýchodním obzorem na hranici souhvězdí Vah a Štíra. Dne 9. 1. v 5 h SEČ nastává těsná konjunkce Venuše se Saturnem (Saturn 0,1° jižně). Nad náš obzor vycházejí obě planety přibližně 15 minut po konjunkci v délce.

Během února se Venuše stává nepozorovatelnou. Po celý rok se pohybuje přímo. V první polovině roku postupně prochází souhvězdími Hadonoše, Střelce, Kozoroha, Vodnáře, Ryb (s krátkým průchodem sousední Velrybou), Berana a Býka, v němž nastává 6. 6. ve 23 h SEČ horní konjunkce Venuše se Sluncem. O pět hodin později, 7. 6. ve 4 h SEČ, se Venuše ocitá nejdále od Země (1,735 AU).

Poté se Venuše dále posouvá souhvězdími Blíženců, Raka, Lva a Panny. Znovu začíná být pozorovatelná na koci září večer nízko nad západojihozápadním obzorem. Její viditelnost se během října postupně zlepšuje, v polovině listopadu planeta zapadá až na konci astronomického soumraku. V prosinci už je nepřehlédnutelnou Večernicí. Jasnost Venuše v tomto období vzroste z -3,9 mag na konci září na -4,3 mag v prosinci. Z Panny pokračuje Venuše přímým pohybem přes Váhy, Štíra, Hadonoše a Střelce do Kozoroha.

Na konci roku najdeme Venuši na hranici mezi souhvězdími Kozoroha a Vodnáře ve společnosti Marsu. Na konci občanského soumraku svítí ve výšce 23° nad jihojihozápadním obzorem, zapadá až po 20. hodině.