HR logo HR digitální vydání

Uran

Uran

Planeta je na hranici viditelnosti pouhým okem, snadno ji vyhledáme pomocí triedru nebo malého dalekohledu v souhvězdí Ryb, kde se zdržuje po celý rok v blízkosti dvojhvězdy ζ Psc. Počátkem roku je Uran pozorovatelný v první polovině noci, na konci astronomického soumraku se nachází ve výšce 46° nad jižním obzorem. V únoru je pozorovatelný večer nad jihozápadním obzorem a v průběhu března se stává nepozorovatelným. Konjunkce se Sluncem nastává 9. 4. ve 22 h SEČ, o den později, 10. 4. v 15 h SEČ, je Uran v největší vzdálenosti od Země (20,968 AU).

Další období viditelnosti planety začíná ve druhé polovině června, kdy ráno vychází na počátku nautického soumraku nad východní obzor. V polovině července je na počátku nautického soumraku už 21° nad východním obzorem, v srpnu je Uran pozorovatelný po většinu noci kromě večera. Dne 30. 7. ve 3 h SEČ je Uran stacionární a začíná se pohybovat zpětně. V září už je planeta nad obzorem po celou noc. Opozice se Sluncem nastává 15. 10. ve 12 h SEČ. Tehdy Uran dosahuje +5,7 mag. Nejblíže Zemi se nachází 14. 10. ve 21 h SEČ (18,951 AU).

Po opozici je Uran pozorovatelný až do konce roku – v listopadu po většinu noci kromě rána, v prosinci v první polovině noci. Na konci prosince se na počátku astronomické noci nachází nad jihem ve výšce 47°, zapadá více než hodinu po půlnoci. Dne 29. 12. v 17 h SEČ je Uran opět v zastávce a začíná se pohybovat přímo.