HR logo HR digitální vydání

Mars

Letošní rok je z hlediska pozorovatelnosti planety nepříznivý. Opozice se Sluncem nenastává. Na začátku roku najdeme Mars na večerní obloze spolu s Venuší, a to v souhvězdí Vodnáře. Na začátku nautického soumraku Mars svítí ve výšce 28° nad jihojihozápadním obzorem jako načervenalá hvězda s jasností +0,8 mag. Zapadá okolo 21. hodiny. V následujících měsících se jeho viditelnost zhoršuje, v dubnu a květnu už je večer vidět jen nízko nad západním obzorem a počátkem června začne být nepozorovatelný. Jasnost v tomto období postupně klesne až na +1,7 mag. Po celý rok se Mars pohybuje přímo, V uvedeném období se ze souhvězdí Vodnáře přesune přes Ryby a Berana do souhvězdí Býka.

Dále Mars pokračuje přes souhvězdí Blíženců do Raka, kde 27. 7. ve 2 h SEČ nastává konjunkce se Sluncem. Dne 5. 8. ve 12 h SEČ je Mars nejdále od Země (2,658 AU).

Znovu se Mars na obloze objevuje v polovině září ráno na východě, tentokrát v souhvězdí Lva, opět společně s Venuší, navíc s Merkurem a v blízkosti hvězdy Regulus (α Leo). Dne 16. 9. ve 20 h nastává velmi těsná konjunkce Marsu a Merkuru (0,05°), bohužel pod naším obzorem. Nejtěsnější přiblížení planet uvidíme 17. 9. po 4. hodině ranní (SEČ) v úhlové vzdálenosti okolo 20´. Další těsná konjunkce Marsu, v tomto případě s Venuší (0,2°), nastává 5. 10. v 18 h SEČ. Planety jsou opět pozorovatelné až ráno.

Ke konci roku se pak viditelnost planety začne opět zlepšovat. Mars se přesune ze souhvězdí Lva přes Pannu do souhvězdí Vah. Jasnost vzroste z +1,8 mag na +1,5 mag. Na konci prosince Mars vychází spolu s Jupiterem mezi 3. a 4. hodinou ráno, na počátku nautického soumraku se nachází ve výšce 22° nad jihojihovýchodním obzorem.