HR logo HR digitální vydání

Neptun

Planeta není viditelná prostým okem, avšak k jejímu vyhledání postačí triedr či malý astronomický dalekohled. Kotouček planety lze spolehlivě rozlišit až při zvětšení 200x či 300x. Nachází se v souhvězdí Vodnáře, počátkem ledna jižně od λ Aqr. Během roku se pohybuje mezi λ Aqr a h Aqr.

Na začátku ledna je Neptun pozorovatelný večer. Na konci nautického soumraku je ve výšce 28° nad jihozápadním obzorem, na konci astronomického soumraku pak ve výšce necelých 25°. Dne 1. 1. 2017 v 8 h SEČ nastává extrémně těsná konjunkce Neptunu a Marsu, při níž bude tělesa od sebe dělit zdánlivá úhlová vzdálenost 0,02° (přibližně jedna oblouková minuta). Planety už budou pod naším obzorem. Na večerní obloze však 31. 12. 2016 nad západním obzorem budeme moci sledovat přiblížení až na úhlovou vzdálenost 11 obloukových minut. Dne 12. 1. se k Neptunu přiblíží Venuše. Konjunkce (0,4°) ale nastane až pod naším obzorem.

V průběhu ledna se elongace Neptunu zmenšuje a pozorovatelnost zhoršuje. Od února už je nepozorovatelný. Konjunkce se Sluncem nastává 2. 3. ve 4 h SEČ, téhož dne ve 22 h SEČ je Neptun nejdále od Země (30,941 AU).

Znovu se planeta objevuje na ranní obloze až na konci května, kdy vychází na počátku nautického soumraku. V průběhu června se kvůli absenci astronomické noci její viditelnost zlepšuje jen pomalu. Období nejlepší viditelnosti trvá od druhé poloviny července do konce října, kdy je planeta pozorovatelná po celou noc nebo většinu noci. Dne 17. 6. je v 0 h SEČ Neptun stacionární a začíná se pohybovat zpětně.

Opozice se Sluncem nastává 5. 9. v 6 h SEČ. O den dříve, 4. 9. ve 12 h SEČ, je vzdálenost mezi Zemí a Neptunem nejmenší (28,939 AU). Jasnost v období opozice dosahuje +7,8 mag.

Na podzim se planeta postupně přesouvá na večerní oblohu. Dne 22. 11. je ve 22 h SEČ opět v zastávce a poté se pohybuje přímo. V té době je na začátku astronomické noci 31° nad jižním obzorem a zapadá o půlnoci. Na konci roku zapadá Neptun už krátce po 21:30 SEČ.