HR logo HR digitální vydání

Uran

Planeta je na hranici viditelnosti pouhým okem, snadno ji vyhledáme pomocí triedru nebo malého dalekohledu v souhvězdí Ryb, kde se zdržuje po celý rok mezi hvězdami ζ Psc a ο Psc. Počátkem roku je Uran pozorovatelný v první polovině noci, na konci astronomického soumraku se nachází ve výšce 47° nad jižním obzorem. V únoru je pozorovatelný večer nad jihozápadním obzorem. Dne 27. 2. v 1 h SEČ nastává těsná konjunkce s Marsem (0,6°) pod naším obzorem. Přiblížení planet je možné pozorovat 26. 2. večer.

V průběhu března se Uran stává nepozorovatelným. Konjunkce se Sluncem nastává 14. 4. v 7 h SEČ, týž den ve 23 h SEČ je Uran v největší vzdálenosti od Země (20,933 AU).

Další období viditelnosti planety začíná na konci června, kdy se ráno nachází na počátku nautického soumraku 7° nad východním obzorem. V polovině července je počátkem nautického soumraku už 20° nad východním obzorem, v srpnu je Uran pozorovatelný po většinu noci kromě večera. Dne 3. 8. v 11 h SEČ je Uran stacionární. Až do konce roku se bude pohybovat zpětně. V září už je planeta nad obzorem po celou noc. Opozice se Sluncem nastává 19. 10. v 19 h SEČ. Tehdy Uran dosahuje +5,8 mag. Nejblíže Zemi se nachází 19. 10. v 5 h SEČ (18,915 AU).

Po opozici je Uran v listopadu pozorovatelný po většinu noci kromě rána, v prosinci v první polovině noci. Na konci prosince se na počátku astronomické noci nachází nad jihem ve výšce 48°, zapadá hodinu a půl po půlnoci.