HR logo HR digitální vydání

Jupiter

Na začátku roku se Jupiter nachází v souhvězdí Panny poblíž hvězdy Spiky (α Vir). Vychází hodinu po půlnoci a krátce před začátkem občanského soumraku kulminuje 33° nad jižním obzorem. Dne 6. 2. ve 20 h SEČ je stacionární a začíná se pohybovat zpětně. Od konce března do poloviny května je planeta pozorovatelná po celou noc. Opozice se Sluncem nastává 7. 4. ve 23 h SEČ, o den později ve 22 h SEČ se Jupiter ocitne v nejmenší vzdálenosti od Země (4,455 AU). Planeta v období opozice dosahuje jasnosti -2,5 mag a kulminuje o půlnoci ve výšce 34° nad obzorem. Dne 10. 6. v 6 h SEČ je opět stacionární a poté se pohybuje přímo. Stále se nachází v Panně, kde vydrží až do poloviny listopadu.

V průběhu června a července se viditelnost Jupiteru posouvá do první poloviny noci a poté na večerní oblohu. V srpnu už je pozorovatelný jen večer nízko nad západním obzorem, v září a říjnu je nepozorovatelný. Konjunkce se Sluncem nastává 26. 10. v 19 h SEČ, o téměř dva dny dříve, 24. 10. ve 23 h SEČ, dělí Jupiter od Země největší vzdálenost (6,435 AU).

Znovu se Jupiter objeví na ranní obloze v polovině listopadu v sousedství Marsu a Venuše. Těsná konjunkce (0,3°) Venuše s Jupiterem nastává 13. 11. v 9 h SEČ. Obě planety vycházejí okolo šesté hodiny středoevropského času a dvě hodiny před konjunkcí je najdeme za občanského soumraku ve výšce 8° nad jihovýchodním obzorem. Do konce roku se viditelnost Jupiteru na ranní obloze zlepšuje. Na konci roku vychází společně s Marsem před čtvrtou hodinou ranní a na začátku nautického soumraku jej najdeme ve výšce 21° nad jihojihovýchodním obzorem.